Omgeving

Prachtige stadjes en de Adriatische Zee

Hoewel de trullo en de lamia op het platteland liggen, ben je in luttele minuten in het meest dichtbijzijnde dorpje, Casalini. De stadjes Ostuni en Cisternino met hun marktjes, winkeltjes en terrasjes liggen op zo’n 7 kilometer. En binnen een kwartier rijden sta je tot aan de kuiten in de zee met een prachtig uitzicht op grillige rotspartijen of je rust uit op een ligbedje op een van de vele strandjes, sommige met verrassend goede eettentjes.

Ostuni ligt op een heuvel en is al van grote afstand te zien. De bijnaam, la Città Bianca, heeft Ostuni te danken aan de stralend witte gebouwen. Dit  gezellige, levendige stadje wordt omgeven door groene olijfgaarden.

Werelderfgoed Alberobello is vooral bekend vanwege de vele trulli. De wijken Rione Monti en Aia Piccola bestaan vrijwel uitsluitend uit deze typische architectuur. Er staat zelfs een trullokerk en de enige trullo met twee verdiepingen. Het oude monumentale gedeelte van dit stadje staat op de Unecsco werelderfgoederenlijst. Alberobello is toeristisch, maar zeker een bezoekje waard. In bijna alle pittoreske plaatjes in de omgeving zijn dagelijks markten met een groot aanbod verse, lokale producten waarvan een heerlijke maaltijd of lunch gemaakt kan worden. Aan te bevelen zijn de leuke plaatsen Locorotono, Martina Franca, Ceglie, Cisternino en Fasano.

Steengoed en rotsvast
Matera wordt vanaf de steentijd bewoond en is uniek door de in rotsen uitgehakte woningen. De uitzonderlijke gebouwen en ligging maakt de stad een geliefd filmdecor voor verschillende internationale films. Een prachtige stad die ook op de Unesco werelderfgoederenlijst staat.

Taranto is een fraaie havenstad aan de golf van Tarente. Deze hoofdstad van Apulië is van oorsprong Grieks en kent een rijke geschiedenis.  Gelegen op een landtong wordt het ook wel de Stad van de Twee Zeeën genoemd, omdat het zee verdeelt het zogenaamde Mare Grande en Mare Piccolo.

Pracht en praal
Lecce ligt zuidelijker in de hak. Vanwege haar fraaie, 16e eeuwse monumenten bekend als het Florence van de Barok. In de Romeinse tijd al, was Lecce een bloeiende stad met amfitheater. Na de Romeinen zwaaiden de Saracenen, de Noormannen, graven en gravinnen de scepter over deze bijzondere plaats.

In de huisjes ligt een uitgebreide map met bezienswaardigheden en tips in de buurt. Er is veel te doen, maar vergeet vooral niet te genieten van de rust en ruimte rondom onze eigen fijne huisjes.